top of page

Ontwerp richtlijnen polyester product

Gewicht

Het gewicht van een polyester product is sterk afhankelijk van aantal factoren waarbij dikte altijd bepalend is. Daarnaast kunnen er allerlei andere materialen worden toegepast als PU-schuim voor sandwich of RVS of aluminium strippen voor bevestiging. Het verlijmen op polyester is heel goed mogelijk en geeft dus ook allerlei mogelijkheden.


Een polyester product bestaat vrijwel altijd uit een gekleurde buitenlaag (de gelcoat) en x mm glasvezelversterkt materiaal. Van beide is gewicht per m2 bekend.

Gelcoat weegt ongeveer 0,7kg per m2. Hiervan komt maar 1 laag die dusdanig dun is dat deze in de dikte van het product niet meegerekend wordt. Glasvezelversterkt polyester zelf is sterk maar kan niet goed tegen vocht en UV en is niet glad en in kleur te verwerken. Daarom moet er een gelcoatlaag op het product.

Glasvezelversterkt polyester weegt ongeveer 0,86kg per m2 per mm dikte.

Formule voor gewicht is dus: 0,7*m2+(0,86*dikte*m2)

Een 3mm dik product van 1m2 weegt dus: 0,7*1+(0,86*3*1)=3,28kg


Model > Productiemal > Product

Elk product wordt geproduceerd in zijn eigen productiemal, maar ook een productiemal moet worden gemaakt. Dit gebeurd op een model, ook wel plug genoemd.

Het model is een positieve vorm (de vorm die het product moet hebben), daarop wordt de productiemal gemaakt en is daardoor een negatieve vorm. Hierop wordt het product gemaakt en is daardoor weer positief van vorm. Op onze website vind je wat informatie over het maken van modellen en mallen: https://www.foxindustries.eu/specialisaties/polyester_modelenmalbouw


Ontwerprichtlijnen

Het is in de ontwerpfase van een kap is het belangrijk al met bepaalde zaken rekening te houden. Zo is een product goedkoper als het volledig lossend is en geen ondersnijdingen heeft (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ondersnijding).

Als een product niet anders kan dan met ondersnijdingen, moet de deelnaad of deelnaden slim gekozen worden.

Daarnaast is het belangrijk dat de lossingshoeken altijd meer zijn dan 3º. Een haakse wand zal veel weerstand blijven bieden bij het lossen totdat het product volledig uit de mal is, als deze haakse wand 93º is, is deze direct volledig vrij en dus beter te lossen. Dat heeft weer invloed op de levensduur van de mal.

Scherpe randen zijn erg vervelend in ons proces, overal een radius van minimaal 4 a 5mm is aan te raden, maar hoe groter hoe beter.

bottom of page