top of page

Polyester handlaminaat

Handlamineren, ook wel hand-layup genoemd, is de traditionele manier van polyester productie. Hierbij wordt allereerst de kleurlaag in een open mal gespoten (gelcoatlaag), deze laag is ongeveer 0,5 tot 0,8mm dik.

Nadat deze laag is uitgehard wordt er laag voor laag glasvezel in de mal geimpregneerd met hars, dit gebeurt met een kwast of roller. Laatste stap is het ontluchten, alle lucht wordt tussen de lagen weg gerold. Nadat ook dit is uitgehard kan het product worden gelost en worden afgewerkt. De dikte van het product wordt bepaald door de hoeveelheid lagen glasvezel met hars die wordt ingelegd. Kenmerkend aan handgelamineerde polyester producten is de relatief ruwe binnenzijde. Hier kan men duidelijk de glasvezels zien, de oppervlakte is dan ook niet glad.

Het is overigens mogelijk om andere materialen toe te voegen, denk aan stalen inserts, houten versterking of een schuimlaag.

Het handlamineren wordt vaak gekozen bij moeilijke vormdelen en/of lage aantallen. Denk hierbij aan enkele stuks tot enkele honderden per jaar. Doordat het product volledig met de hand wordt geproduceerd kan het product gecompliceerder zijn dan bij andere productiemethodes. Het is bijvoorbeeld mogelijk een meerdelige productiemal te gaan gebruiken. Hierdoor kunnen producten worden gemaakt die anders niet uit de mal gelost kunnen worden.

bottom of page