top of page

Polyester model- en mallenbouw

Elk product wordt geproduceerd in zijn eigen productiemal, maar ook een productiemal moet worden gemaakt. Dit gebeurd op een model, ook wel plug genoemd. 

Het model is een positieve vorm (de vorm die het product moet hebben), daarop wordt de productiemal gemaakt en is daardoor een negatieve vorm. Hierop wordt het product gemaakt en is daardoor weer positief van vorm.


Het maken van modellen voor polyester producten kan op een conventionele methode en op een moderne methode. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Fox Industries B.V. heeft de kennis en de middelen in huis voor toepassing van beide methodes.

 

Conventioneel

Vanaf een handschets of een werktekening kunnen onze gespecialiseerde modelbouwers een model volledig met de hand opbouwen. Hierbij wordt stap voor stap het model met hout, plamuur en lak gebouwd tot het gewenste resultaat. Ondanks het feit dat onze modelbouwers een grote vakkennis hebben, blijft de conventionele methode mensenwerk en zijn perfect gespiegelde modellen dan ook vrijwel onmogelijk zijn.

 

Modern

Bij de moderne methode wordt er een stuk minder gebruik gemaakt van specialistische modelbouwers. De uitgewerkte resultaten van 3D tekenprogramma’s vormen de input voor een CNC machine waardoor de uiteindelijke mal voor elke geproduceerde eenheid een exacte uitvoering van het model garandeert. Het voordeel van deze methode is de hoge nauwkeurigheid die daarbij effect heeft in de latere productiestappen.

Bij Fox Industries maken we gebruik van een grote robot met freesmotor die op basis van een 3D tekening in een CAM computerprogramma wordt aangestuurd. Bij onderstaande media vindt u een video van deze bewerking.

bottom of page